
De aanleg van een aspergeperceel is een kostbare zaak. U plant één keer om er vervolgens minimaal 8 à 10 jaar van te kunnen oogsten. De eerste drie jaar is het cruciaal om zoveel mogelijk stressmomenten te voorkomen, al is onze invloed daarop helaas beperkt.
Gezien het voorjaar van de aanplantjaren 2023 en 2024 zeer nat en laat was, is het vanzelfsprekend dat de planten veel moeite hadden om goed weg te groeien, laat staan om in 2024 een goede wortelmassa op te bouwen. Dit betekent dat er veel percelen zijn die zich minder ontwikkeld hebben dan we zouden willen, en dat deze percelen goed gescand moeten worden om een redelijk inzicht te krijgen in het opbrengstpotentieel voor dit jaar.
Metingen van wortelmassa en suikers, evenals de gewasstand in augustus tot en met oktober (aantal en dikte van de stengels en loofkwaliteit), geven inzicht in hoeveel kg/ha (of % van de opbrengst) verantwoord gestoken mag worden om de plant voor de volgende jaren niet te veel te belasten.
Onvoldoende aandacht hiervoor leidt tot hogere kosten en een kortere perceellevensduur. Om in de toekomst een optimaal rendement te behalen, is het belangrijk om uw percelen goed in kaart te brengen en, indien nodig, tijdig te vervangen.

Van perceelkeuze tot oogst
Perceelkeuze
De perceelkeuze: een van de belangrijkste criteria voor een geslaagde aspergeteelt. Denk daarbij aan de historie van een perceel: verse grond, vlakligging, dikte van het zwartpakket, mogelijkheid tot irrigatie en drainage, en zo zijn er nog vele andere teeltvoorwaarden.
Bodemvoorbereiding
Analyseer de bodem van uw perceel goed. Bemest naar behoefte, teel de beste voorvrucht en zorg ervoor dat de structuur van de bodem optimaal is.
Planten
Plant onder ideale omstandigheden; het betreft tenslotte een teelt voor 8 à 10 jaar. Zorg ervoor dat u zo vers mogelijk plant. Zeker bij de vroegste rassen, die bij 9 graden op de kop gemeten wakker worden, gaat er soms onnodig veel energie verloren tussen het moment van rooien, tussenopslag, sorteren, uitleveren en het moment van planten. Bij latere rassen, die langer in rust blijven, speelt dit fenomeen een kleinere rol.
Vóór het planten is het van belang de aspergeplanten goed te dompelen, al dan niet met een wortelactivator/stimulator. Daarnaast moet de aspergekroon met de ogen naar boven worden geplant en netjes worden afgedekt met een laagje aarde om een goede en snelle weggroei te bevorderen.
Onkruid, ziekten en plagen
Na de opkomst van de aspergeplanten is het van belang om uw perceel tijdig te controleren op onkruid, maar vooral op ziekten en plagen. Zeker de aspergevlieg kan veel schade aanrichten in het eerste en tweede jaar, wat tot veel plantuitval kan leiden. Probeer onkruid zoveel mogelijk mechanisch te bestrijden, zodat de planten ongestoord kunnen doorgroeien.
Oogst
Als een nieuwe aanplant zich de eerste drie jaar ongestoord kan ontwikkelen en daarbij niet wordt overstoken, is er een goed fundament gelegd voor de toekomst, met nog veel rendabele steekjaren voor u.
Heeft u nog vragen of wilt u advies? Neem gerust contact op met uw vertegenwoordiger.
Bejo's nieuwste aspergerassen voor meer nettorendement
Deze nieuwe witte asperge is een toevoeging voor het middensegment.
- Zeer witte, gladde stengels, met nauwsluitende vlimmen
- Goede kopsluiting
- Sterk tegen roest
- Het loof is robuust en gezond
¡ Doordat de plant gemakkelijk een stengel asperge meer geeft in de goede sortering, heeft dit ras een hogere opbrengst dan de huidige standaard.
Sirius is een toevoeging aan het late asperge-assortiment.
- Zeer mooie, dikke gladde stengels met een goed gesloten kop.
- Sterk tegen roest en roze verkleuring.
- Dit ras heeft een zeer goede opbrengst met een hoog percentage klasse 1.
¡ Ook geschikt voor de verwarmde teelt.