Het inkruisen van (ziekte) resistenties is een belangrijk criterium bij de ontwikkeling van nieuwe rassen. Het veelbelovende ras Bazzu is intermediair resistent tegen rhizomanie. Daarnaast heeft het ras een goede tolerantie tegen allerlei bladziekten. Bejo veredelaar Jack van Dorp legt uit dat er tijdens het selectieproces sterk is geselecteerd op blad dat langer groen blijft onder kortere daglengtes: "Dat is bijvoorbeeld in Europa het geval in het najaar. Het resultaat van het proces is een bladapparaat dat langer blijft produceren."  

Bazzu heeft een mooie ronde vorm en een gladde huid. De dieprode kleur en het hoge brixgehalte maken dat het ras geschikt is voor zowel versmarkt, industrie als bewaring. De biet is een mooie combinatie van IR rhizomanie (BNYVV) met een hoog kwaliteitsniveau. Area Crop Manager Robert Schilder vult aan: “Bazzu is een vlotte groeier met circa 110 groeidagen na zaaien. De mooie dieprode kleur is zowel in- en uitwendig prachtig. Daarbij valt ook de sterke en fijne loofinplant op.” 

Vroege infectie met rhizomanie kan leiden tot onvolgroeide planten en afsterven van planten. Massale ontwikkeling van de fijne, harige secundaire wortels kunnen de hoofdwortel een ruw en baardachtig uiterlijk geven. Latere infecties kunnen slanke wortels met karakteristieke hoge kronen veroorzaken. De opname van water en voedingsstoffen functioneert bij geïnfecteerde wortels minder dan optimaal. Als gevolg daarvan vertoont het loof symptomen die vergelijkbaar zijn met waterstress of stikstoftekort. Loof en wortels van planten die laat in het groeiseizoen geïnfecteerd raken, kunnen er ogenschijnlijk gezond uitzien. Met de intermediaire resistentie is de rode biet Bazzu hier goed tegen gewapend, het ras zorgt voor een gezond eindproduct. 

Bejo is een echte specialist in de verdeling van rode bieten en heeft een ijzersterk assortiment. Bejo beschikt over rassen voor de verse markt en (sap)industrie, die wereldwijd volop door echte specialisten worden geteeld en verwerkt. Onze variëteiten blinken uit in een mooie interne kleur, uniformiteit, gladheid en gezondheid van het loof.