De ISF (International Seed Federation) heeft op 5 mei officieel een referentie-isolaat en een uitgebreide officiële differentiële set aangewezen voor Fusarium race 4 (Fol:4). Ziekteproeven met het referentie-isolaat voor Fol:4 op het commerciële Bejo assortiment hebben aangetoond dat diverse beschikbare Bejo rassen resistent zijn tegen Fol:4.

Fusarium oxysporum f.sp. lactucae (Fol) is een grondgebonden schimmel en een belangrijke ziekteverwekker in sla. Fusarium gaat het gewas binnen via de wortels, waar het in het xyleem binnenkomt en het water transport blokkeert. Dit kan leiden tot een volledig verlies van de plant. Sinds 2015 is het isolaat, dat nu is aangewezen als Fol:4, aangetroffen in delen van Europa als een belangrijke ziekte en heeft zich wijd verspreid. Als er rassen worden gebruikt met resistentie tegen Fol:4 in gebieden waar Fol:4 aanwezig is, dan vermindert het risico op verlies van een groot gedeelte van de opbrengst. Standaard maatregelen zoals hygiëne en gewas rotatie zijn eveneens belangrijk.

Gerhard Völkel, Crop Manager Lettuce bij Bejo, geeft aan: “Een significant gedeelte van onze huidige rassen, die al meerdere jaren op de markt zijn, zijn resistent tegen dit nieuwe Fusarium race 4 isolaten. Wij zijn ervan overtuigd dat de betrouwbaarheid van onze rassen telers de best mogelijke bescherming bieden voor de toekomst. In het algemeen heeft ons sla assortiment sterke resistenties. We blijven veredelen op de best mogelijke resistenties als een speerpunt voor de toekomstige generatie sla rassen, en Fol:4 is daar een onderdeel van.”

De ISF benadrukt dat het inkruisen van ziekteresistenties een hoofddoel is bij het veredelen van nieuwe rassen. Het speelt een sleutelrol in de productie van groentegewassen en de geïntegreerde aanpak van plaagbestrijdingen. Lees hier het volledige persbericht van ISF

Vraag uw lokale vertegenwoordiger voor meer informatie over onze sla rassen en resistenties.

Wilt u weten welke rassen een resistentie tegen Fol:4 hebben? Check ons sla assortiment.

Lees meer over resistenties in sla tegen fusarium oxysporum f. sp. lactucae race 4 (Fol:4)
Lees meer over de differentiële sets