Het is gebruikelijk een jubileum te vieren met een feest en dat is precies wat Broer, Bejo en De Groot en Slot hebben gedaan. Dit feest omvatte tevens een symposium en diner met 400 gasten vanuit de hele wereld.

Voor het evenement werd gebruik gemaakt van de faciliteiten van Broer, die dit jaar haar 70ste verjaardag viert. De locatie in Creil werd voor de gelegenheid getransformeerd tot een evenementsruimte, inclusief exposanten, een conferentiezaal, rasdemonstraties en dineerzaal. Genodigden hadden de mogelijkheid om de faciliteiten van Broer te ontdekken, met onder meer de meest moderne voorzieningen voor uienopslag en de grootste droogfaciliteit voor plantuien ter wereld. Ook kregen zij inzicht in de koelopslag en de apparatuur voor warmtebehandeling, kwaliteitsbeoordeling en verpakken.

Het programma bestond verder uit verschillende presentaties en lezingen van specialisten uit de sector en van partnerondernemingen.

Timo Petter, Bejo Crop Manager voor Allium, en Bas van den Hemel, Manager of Breeding van De Groot en Slot, bespraken het brede assortiment aan rassen dat wereldwijd voor verschillende regio’s en daglengtes beschikbaar is. “De sleutel is selectie van robuuste planten”, zo gaven zij aan. “We kiezen altijd de beste individuele bollen om ouderlijnen uniform en sterk te houden en verbeterde rassen te blijven ontwikkelen. Als veredelaars combineren wij klassieke veredelingsmethodes met de modernste technologieën. Onze focus ligt erop om rassen te ontwikkelen die hoog resistent zijn tegen ziektes en stressfactoren als vochtigheid, een hoog zoutgehalte en droogte.”

Zij vervolgden: “Wij zijn bijzonder trots op sommige recente innovaties, zoals onze meeldauwresistente rassen. En dat geldt ook voor de ontwikkeling van sjalotten uit zaad en onze programma’s voor de productie van biologisch zaad en biologische plantuien.” Het eerste meeldauwresistente ras, Hystand, was het gevolg van bijna twintig jaar ontwikkeling. Daarna volgden er echter meer rassen, waaronder Hylander, Boga en Redlander – de eerste hybride rode ui die hoog resistent is tegen meeldauw.

Zowel ziekteresistentie als biologisch zaad is van vitaal belang voor de Nederlandse biologische teler Roger Custers, die gepassioneerd sprak over de transitie naar biologische teelt: “Het voorkomen van ziektes is zeer belangrijk in de biologische uienteelt en daarom zijn we erg blij met Hylander.” Sommige van de productietechnieken die Custers gebruikt, zoals het verbranden van vroege gewassen en het groeien van onkruid om onkruidgroei tegen te gaan en de consistente groei van bollen te bevorderen, zijn ook zeer bruikbaar voor conventionele telers.

De sleutel is selectie van robuuste planten

Timo Petter - Bas van den Hemel

Ed Pissarro is agronoom bij P.G. Rix Farms and Stourgarden, dat alle Tesco supermarkten in het Verenigd Koninkrijk van uien voorziet. Hij verklaarde dat conventionele uientelers, naast de omgang met ziektedruk, ook zoeken naar een mogelijkheid om de duur van het groeiseizoen te verlengen en om nieuwe producten en ideeën te introduceren. “We proberen om waarde toe te voegen gedurende het hele proces, maar dit is een uitdaging waar veel over nagedacht moet worden en waar investeringen en marketingexpertise bij nodig zijn. We zien echter kansen en zullen waarde móeten toevoegen om onderscheidend te zijn.”

Stourgarden heeft als doel om 50 weken per jaar uien te kunnen leveren die geteeld zijn in het Verenigd Koninkrijk, wat betekent dat een breed aanbod aan rassen (uit zowel zaad als plantuien) noodzakelijk is. “Hybound en Hypark leveren een goede opbrengst en we weten dat Hybound een vroeg en betrouwbaar ras is”, verklaarde Pissarro. “En als het gaat om bewaarbaarheid is het moeilijk om Red Tide te verslaan.”

Vanzelfsprekend vragen verschillende markten ook om verschillende karakteristieken van de uien. Veredelaars moeten daarom rekening houden met uiteenlopende wensen bij het beoordelen van nieuwe rassen. Gijsbrecht Gunter, voorzitter van de Holland Onion Association (HOA) besprak enkele van de voorwaarden die op verschillende markten worden gesteld aan het wereldwijd meest populaire gewas. Hij legde uit dat het in de Nederlandse genen zit om lange dag uienrassen te telen en bewaren, waardoor het land zo’n sterke positie heeft op de exportmarkt.

Dr. Ernst van den Ende van Wageningen University and Research keek vooruit naar de uitdagingen om een groeiende bevolking op een meer duurzame manier te blijven voeden: “Klimaatverandering, aantasting van het milieu, de beperkte beschikbaarheid van plantbeschermingsproducten en wereldwijde ondervoeding zijn stuk voor stuk zaken waar voedselproducenten rekening mee dienen te houden. Wereldwijd zullen we in de komende 40 jaar evenveel voedsel moeten produceren als we in de afgelopen 8.000 jaar gedaan hebben!”

Van den Ende vervolgde: “Dit vraagt om een nieuwe aanpak door de gehele leveringsketen: de oogsten zullen betrouwbaarder moeten worden, de hoeveelheid afval gereduceerd en er moeten innovatieve teeltmethoden worden geïntroduceerd in moeilijke klimaten. Veredelaars in het bijzonder hebben een belangrijke rol in deze wereldwijde uitdaging. Nieuwe veredelingsmethoden  bieden daarbij nieuwe mogelijkheden voor de veredelaars van Bejo en De Groot en Slot om verbeterde rassen te kunnen ontwikkelen en zo deze uitdaging te omarmen.”

Broer, Bejo en De Groot en Slot werken al 50 jaar samen aan innovatie in allium. Zij zetten hun samenwerking voort om kwaliteit te kunnen blijven leveren, voor iedere ui die ze ontwikkelen en op de markt brengen.