Het ras Prius is dit jaar door het Brabants Asperge Genootschap uitgeroepen tot “Dé eerste asperge  van de vollegrond 2022”. Vorig jaar was dit ras ook al uitgeroepen tot “Dé Lekkerste Asperge van Brabant”. Bovendien is het nog niet eerder voorgekomen dat er een ras zo vroeg in het seizoen is gestoken.

De trotse winnaars van de Zilveren steekmes trofee zijn Marc en Sandra De Wit van De Wit Asperges te Mariaheide, waar de eerste Prius asperges al op 7 maart gestoken zijn. De Wit Asperges is een gespecialiseerd aspergebedrijf waar niets aan het toeval  wordt overgelaten en de totale keten goed beheerst wordt. Dit alles om kwaliteit en smaak te kunnen waarborgen. Marc verkoopt de asperges zelf: in hun mooie boerderijwinkel, , die vanaf 4 maart weer geopend is, wordt menig consument verwend met heerlijke (streek)producten. Voor Marc en Sandra start het seizoen begin maart met verwarmde asperges en het eindigt traditioneel eind juni. Omdat smaak en kwaliteit hoog in het vaandel staan bij De Wit Asperges zijn de Bejo-rassen Prius, Cumulus en Cygnus dan ook vanzelfsprekend goed vertegenwoordigd op hun bedrijf. Lees meer over De Wit asperges op: www.dewitasperges.nl

Het perceel waar de eerste Prius asperges zijn, betreft een mooi zandig perceel in Vorstenbosch. Alles begint met de juiste keuze van een perceel: ligging, grondsoort, homogeniteit van de bodem, structuur, bemestingswaardes en een goede voorbereiding. Het perceel is in 2020 aangelegd en er wordt geïrrigeerd door middel van druppelslangen op het bed.

Op 20 januari zijn de ruggen opgeploegd en op 22 januari werden de minitunnels erop gezet. Vóór de eerste storm “Corrie” hebben Marc en Sandra de folie laten zakken en na de laatste stormen Eunice en Franklin weer alles opgebouwd. Op zaterdag 5 maart werd het perceel door Marc bezocht en hij zag toen tot zijn verbazing dat er al enkele asperges opstonden. Op maandag 7 maart heeft Marc in het bijzijn van de afgevaardigden van het Brabants Asperge Genootschap officieel dé eerste asperge van de vollegrond 2022 gestoken!

De ‘Koningin van de groente’ is nu dus officieel wakker. Bejo feliciteert hierbij dan ook Marc en Sandra De Wit met deze mooie prijs. Uiteraard wensen wij alle aspergetelers een goed seizoen toe!