Op zaterdag 17 april werd de winnaar van “Dé lekkerste asperge van Brabant 2021” bekend gemaakt. Walter en Ton Gubbels van Gubbels Asperges uit Helvoirt waren de gelukkigen. Zij gingen alweer voor de derde keer met de prestigieuze smaaktitel van het Brabants Aspergegenootschap aan de haal. Het mooie familiebedrijf aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen teelt al 5 generaties lang asperges. Op het 45 hectare tellende areaal worden alle kleuren asperges geteeld: witte, groene en ook paarse.

Eerder wisten de twee broers in 2005 en 2013 de titel ook al te bemachtigen. “Het is elk jaar weer spannend,” vertelt Walter. “Dit jaar hebben we van enkele rassen eerst zelf wat klaar gemaakt en geproefd om te kijken welke we in zouden sturen. De keuze van mijn dochter Stephanie heeft uiteindelijk de doorslag gegeven: we besloten het ras Prius in te sturen.” Dit bleek een gouden zet, want de Prius van Gubbels Asperges scoorde op elk van de verschillende beoordelingscriteria (visueel aspect, bite, smaak/geur, nasmaak) de hoogste score van alle 32 inzendingen!

De goede smaak van het ras is niet de enige eigenschap waar ze bij Gubbels Asperges uitermate tevreden over zijn. “Prius is erg vroeg en productief, geeft een goede sortering en is daarbij ook een hele mooie asperge” volgens Ton Gubbels.

De winnende asperges zijn in 2018 aangeplant op een perceel dat voorheen is opgehoogd met wat zwaardere grond die veel organische stof bevat. Het is daardoor misschien niet het vroegste perceel,  maar het zorgt wel voor een mooie en stabiele groei. Dit komt de smaak en kwaliteit van de asperge ten goede. Dat later begonnen werd met oogsten kwam mede door het koude voorjaar: pas op 29 maart is de oogst onder minitunnels van start gegaan.

Met dit ras heb je een alleskunner in huis: het productiefste vroegste ras met een goede kwaliteit, sortering en smaak!

Pascal Staaks

Uiteraard zijn Maud den Os en Pascal Staaks, vertegenwoordigers van Bejo, ook weer van de partij met een heerlijke taart en bos bloemen om de gelukkige winnaars te feliciteren! Maud den Os: “We zijn erg blij voor Ton en Walter en het is uniek dat hun naam voor de 3e keer op de trofee komt te staan! Een mooie opsteker en de positieve publiciteit zal de verkoop in hun prachtige thuiswinkel zeker ten goede komen”.

Omdat de rassen van Bejo zo goed bevallen hebben Walter en Ton de laatste jaren hier flink wat van aangeplant. Inmiddels is dan ook het hele assortiment van Bejo vertegenwoordigd op hun bedrijf: Prius, Cumulus, Cygnus (alle wit),  Canticus (groen) en ook de paarse asperge Erasmus.

“In 2013 waren we ook op felicitatiebezoek bij Gubbels Asperges en de winnende Cumulus. Dit ras heeft de titel maar liefst 7 keer op rij weten te bemachtigen. Dat “Dé lekkerste” nu gewonnen wordt door de relatief nieuwe Prius getuigt ervan dat Bejo smaak en presentatie hoog in het vaandel heeft staan bij de veredeling van de aspergerassen”, aldus Pascal Staaks. “Met dit ras heb je een alleskunner in huis: het productiefste vroegste ras met een goede kwaliteit, sortering en smaak!”