Op woensdagavond 30 mei werd de jaarlijkse plantenkwekersavond asperges gehouden op veredelingslocatie Bejo Kessel. Zoals ieder jaar kregen de plantenkwekers de kans om het huidige (en toekomstige) Bejo assortiment te bekijken op zowel het demoveld in volle oogst als de rassenuitstalling.

Dit keer met bijzondere aandacht voor het uitgebreide kleurenpalet wat Bejo te bieden heeft met haar uitgebreide rassenassortiment. Ook werden de Europese ontwikkelingen en de huidige marktsituatie door gewasspecialist asperge Maurice Deben uitgebreid besproken.

Demoveld in 5e oogstjaar

Het in 2013 aangelegde demoveld stond als eerste item op de agenda. Op het demoveld werden diverse rassen getoond met verschillende plantafstanden in vergelijking met andere standaarden. Het optimale plantgetal hangt samen met afzet, grondsoort en rassenkeuze, dit werd weer duidelijk bevestigd. Veredelaars John Theuws en Bart Arends gaven toelichting over de rassen en verschillende plantafstanden.

Bijzondere aandacht was er voor het paarse ras Erasmus dat in diverse plantafstanden zijn kwaliteiten toonde. Deze bijzondere zoete paarse asperge toonde zijn prachtige kopkwaliteit, ook bij dit warme weer. De smaak werd op het veld rauw getest. Zijn zoete smaak kwam perfect naar voren en het begrip ‘salade-asperge’ past het beste bij dit ras. Het nieuwe vroege groene ras voor de Noord-Europese markt Canticus was te bewonderen in verschillende plantafstanden. Canticus viel op met een goede kopkwaliteit, uniformiteit en opgerichtheid naar voren. Een ras om rekening mee te houden voor de toekomst!

Rassenassortiment Europa

Maurice Deben gaf binnen een presentatie over het Bejo assortiment in Europa. Prius maakt in steeds meer landen naam als hèt vroegste ras op de Noord-Europese markt. Prius heeft niet alleen zeer vroeg gepiekt, maar heeft ook zijn kop onder warme omstandigheden goed gesloten gehouden. De totaal kilo’s waren echt enorm. De late winterkoude van februari en maart hadden ook de Cumulus duidelijk goed gedaan want ook deze piekte vroeg met dikke stengels. Cygnus was in de verwarmde teelt zeer stabiel met een sterke kop en heeft dat buiten onder zwart/wit folie ook laten zien. Vanuit diverse landen waren beelden te zien van Erasmus en het nieuwe groene ras Canticus, beiden veelbelovend.

Marktsituatie Europa

De huidige marktsituatie werd uitgebreid besproken. Een combinatie van een uitgesteld seizoen met daarop enorme lange perioden met bijzonder warm weer. En dat alles ook nog eens in heel Europa, heeft overduidelijk problemen gegeven voor de afzet. Dit is niet iets wat te sturen valt, maar komt eens in de zoveel jaar voor. Het blijft de natuur waar we mee werken. Wel werd duidelijk onderstreept dat in elke marktsituatie, dus ook in de huidige, de teler met de beste kwaliteit het beste resultaat haalt. Hoe dit te bereiken? Een combinatie van factoren maar vooral de juiste rassen met gemiddeld 3 tot 4 jaar oude percelen zijn cruciaal voor een gezonde bedrijfsvoering in de toekomst.

Als altijd eindigde het programma met een uitgebreide rassenuitstalling van zowel de demovelden als proeven uit de praktijk. Hierna werd er afgesloten met een drankje en een aantal goede discussies.