Woensdag 13 september is de nieuwe Plantopkweeklocatie van Bejo op de Trambaan 8 in Warmenhuizen officieel geopend. Een mooie moderne locatie die volledig is ingericht voor de opkweek en de handmatige bestuiving van groenteplanten en die volop ruimte biedt voor de groei en ontwikkeling van het bedrijf.

Met het team dat op deze locatie komt te werken hebben we het gebouw en de kassen officieel in gebruik genomen. Vanaf nu kunnen zij een prachtige stap maken in de verdere uitbouw en professionalisering van hun werkzaamheden

John-Pieter Schipper
CEO van Bejo

Groene werkzaamheden
Het team van de afdeling Plantopkweek zal naar schatting per jaar 15 miljoen planten zaaien en opkweken. Een groot gedeelte hiervan bestaat uit planten van proefkruisingen die later buiten op de proefvelden door onze veredelaars beoordeeld worden op gewenste eigenschappen. Daarnaast is de plantopkweek nodig voor de productie van zaad en voor de aanplant van de demovelden voor de Bejo Open Dagen. Tijdens de bestuivingsperiode in het voorjaar zal een team van gespecialiseerde seizoenkrachten werken aan de bestuiving van de gewassen voor de ontwikkeling van nieuwe proefkruisingen en ouderlijnen.
 

Vooruitgang met techniek
Het complex is gebouwd voor de toekomst en voorzien van nieuwe technologieën die zorgen voor een optimaal werkklimaat voor de medewerker en de beste omstandigheden voor de planten. Zo zijn sproeibomen voor de waterverneveling voorzien van CleanLight UV licht dat op een biologische wijze planten beschermt tegen schimmels, virussen en bacteriën. Speciaal led licht dat is afgestemd op verschillende gewassen bevordert de gewasgroei in donkere dagen en zorgt voor verlenging van het seizoen. Hogedrukverneveling helpt bij de beheersing van een optimaal binnenklimaat. De 39 gecompartimenteerde ruimtes hebben elk een eigen klimaataansturing die ingesteld kan worden op de behoeften van het gewas in de betreffende ruimte.   

Uiteraard voldoet het complex ruimschoots aan de huidige normen van duurzaamheid, zoals goede isolatie, gebruik van warmtepompen en zonnepanelen. Er is veel aandacht geweest voor efficiënt gebruik en hergebruik van water. Een ingenieus voorbeeld is dat het condens in de kas opgevangen wordt om de plantenkratten mee te wassen. Daarnaast is er al voorgesorteerd op verdere verduurzaming met gebruik van meerdere warmtepompen. Bejo heeft als plan om een klimaatstraat  in te richten die de verschillende gebouwen aan de Trambaan met elkaar verbindt en waartussen warme en koude behoeftes uitgewisseld kunnen worden. De faciliteiten op Trambaan 8 zijn hier al helemaal klaar voor.

Teamleider kassen gezocht
Het gebouw past goed in de landelijke omgeving, maar valt op subtiele wijze toch op. De driehoekige vormen zijn namelijk geïnspireerd op de Schoorlse Duinen en de slingerende West-Friese Zeedijk; goed bedacht door Studio Red uit Tuitjenhorn. Het totale complex is indrukwekkend geworden: naast het gebouw van 2.500 vierkante meter, beslaan de naastgelegen kassen 28.000 vierkante meter. Momenteel is het nog rustig in het complex. De locatie wordt gefaseerd in gebruik genomen worden en neemt de hoofdactiviteiten van een verouderde locatie in Warmenhuizen (Oudevaart) over. Deze verhuizing vraagt nog de nodige inspanning. Dit traject, en de verdere ontwikkeling van de activiteiten is een prachtige taak voor een enthousiaste Teamleider waar we momenteel nog een hele mooie vacature voor hebben.

Tijdens de officiële opening was er uiteraard speciale dank voor collega’s en alle partners, veelal afkomstig uit omgeving Warmenhuizen, die meegewerkt hebben aan de architectuur, bouw en inrichting van het complex. Dankzij alle expertise, vakkundigheid en goede samenwerking kon er geproost worden op een prachtig resultaat.

Zie ook: Fonkelnieuwe Plantopkweeklocatie van Bejo zoekt Teamleider | Werken bij Bejo

Namen partners en (onder)aannemers

Gebouw:

 • Ontwerp: Studio Red uit Tuitjenhorn
 • Constructeur: Harder Constructie & Adviesbureau uit Heerhugowaard
 • Bouw: Meijer bouw uit Warmenhuizen
 • Werktuigbouwkundige installatie: Klomp Technisch Bureau uit Amsterdam
 • Elektrotechnische installatie: Electropartners Heerhugowaard
 • Infrastructuur: K. Dekker uit Warmenhuizen

Kassencomplex:

 • Aannemer kas: Maurice Kassenbouw uit Horst
 • Ontwerpbegeleiding: DLVge Greenhouse Consultancy uit Bleiswijk
 • Elektrotechnische installatie: Ateco uit Wognum
 • Betonwerk: Aannemersbedrijf R. & H. Beers uit Heerhugowaard
 • Watertechnische installatie: Strooper Watertechniek uit Heerhugowaard