De veredelaars van Bejo veredelen rassen voor de toekomst. Het veredelen van robuuste rassen met ziekteresistenties staat hoog op de prioriteitenlijst. Dit seizoen brengen we een nieuw ras in het middenvroege Nantes (B-peen) worteltype onder de aandacht: Nagoya. Dit ras heeft een mooie, gladde en cilindrische wortel, is sterk tegen cavity spot en heeft een zeer goede veldhoudbaarheid. 

Cavity spot is een probleem in een groeiend aantal landen en regio’s. Het veroorzaakt kleine, in sommige gevallen ingezonken plekjes op de wortel. Later vergroot de infectieplaats zich door de natuurlijke lengte- en diktegroei van de wortel en zal de opperhuid scheuren. Wat resteert is een ovale, open holte met een gerafelde rand. Doordat Nagoya sterk is tegen cavity spot, geeft hij lange, slanke wortels. 

Nagoya is recentelijk toegevoegd aan ons B-peen assortiment. Het ras is vergelijkbaar met Nairobi, maar is slanker en heeft sterker loof. Area Crop Manager Robert Schilder geeft aan: “Nagoya geeft een hoge opbrengst en produceert mooie, gladde, cilindrische wortelen.” Nagoya heeft een intense inwendige en uitwendige kleur en schrapt mooi. Daarbij is het ras ook sterk tegen breuk tijdens oogsten en verwerken, waardoor de opbrengst wordt vergroot. Bovendien presenteert Nagoya opvallend goed na het wassen.

Nagoya geeft een hoge opbrengst en produceert mooie, gladde, cilindrische wortelen.

Robert Schilder
Area Crop Manager

Dit ras wordt in Nederland gepositioneerd tussen de vroegste wortelrassen en het latere Nerac segment. Het heeft daar goede resultaten behaald, net als in de UK en Denemarken. Omdat Nagoya relatief makkelijk lange wortelen produceert, komt dit ras goed uit de voeten op zwaardere klei – en veengronden, zoals in Lancashire, Engeland. In Denemarken wordt het ras meer als een bewaarras onder strodek verkocht (met een jaarlijkse opbrengst van 45 ton). 

Bejo’s wortelrassen worden veel in de praktijk door specialisten geteeld. We hebben een groot assortiment rassen in alle worteltypes, geschikt voor zowel de versmarkt als de verwerkende industrie. Bij onze productontwikkeling hebben we oog voor de wensen van alle partijen in de voedingsketen, van teelt tot consument. Ziekteresistenties, loofkwaliteit, productie, uniformiteit, vorm, kleur, gladheid en bewaarbaarheid zijn voorbeelden van raskenmerken waarop onze veredelaars streng selecteren. 

Wortel is een wereldwijd bekende groente, welke in ieder gerecht op elk moment van de dag gebruikt kan worden. De mogelijkheden zijn enorm!