Bejo produceert bietenzaad in Frankrijk, Australië en Nieuw-Zeeland. Er wordt dus op zowel het noordelijk als het zuidelijk halfrond geteeld. Op deze manier verspreiden we risico’s, zodat we altijd een bepaalde hoeveelheid oogst hebben. Toch blijft het produceren van bietenzaad een uitdaging. In een gesprek met Jos Doodeman (Global Seed Production Specialist) en Julien Jouanneau (Production Manager in Frankrijk) vragen we hen met welke risico’s en uitdagingen zij te maken krijgen.

Klimaatveranderingen

“Risicospreiding is belangrijk. We werken nou eenmaal met de natuur en zijn dus afhankelijk van weersomstandigheden. En ja, ook wij zien het klimaat veranderen,” begint Doodeman. Hij gaat verder: “Australië en Nieuw-Zeeland zijn voor ons gunstige productielanden vanwege het stabiele klimaat. Toch ervaren we nu al een aantal jaar dat de regenval veel extremer is in maanden waarin we dat niet verwachten.” Jouanneau ziet deze trend ook in Frankrijk. “We krijgen vaker te maken met hevige regenval. Daarnaast vriest het in de winter minder of zelfs helemaal niet en hebben we in de zomer vaker hittegolven. Zaadproductie is altijd al risicovol werk geweest, klimaatveranderingen maken de uitdaging nog net iets groter. We hebben daarom veel contact met onze veredelaars en onderzoekers

Zaadproductie is altijd al risicovol werk geweest, klimaatveranderingen maken de uitdaging nog net iets groter. We hebben daarom veel contact met onze veredelaars en onderzoekers om robuuste rassen te ontwikkelen die weerbaar zijn tegen ziekten.

 Julian Jouanneau
Julian Jouanneau
Director Adjoint Production H/F

Frankrijk als productieland

Ondanks het veranderende klimaat en de daarmee samenhangende risico’s voor de oogst heeft Bejo op het Noordelijk halfrond alleen zaadproductie in Frankrijk. Doodeman legt uit waarom: “Dit heeft twee belangrijke redenen. Als Bejo werken we samen met telers die zaad voor ons produceren. Hiervoor zijn langetermijnrelaties essentieel. Door een goede samenwerking met betrouwbare partners is er het vertrouwen om kennis met elkaar te delen. Het delen van kennis en ervaringen helpt beide partijen om producties te optimaliseren. De tweede reden is dat de Franse overheid een streng wetsysteem heeft om windbestuiving te voorkomen. Wind kan sporen van bijvoorbeeld suikerbiet meedragen naar een rode bietenveld. Deze bestuiving kan enorme gevolgen hebben voor de kwaliteit van het zaad, wat er zelfs toe kan leiden dat hele zaadpartijen vernietigd moeten worden.”

“In Frankrijk hebben wij inderdaad een speciaal systeem dat ervoor zorgt dat windbestuiving wordt gereguleerd”, bevestigt Jouanneau. Hij gaat verder: “Dit wordt beheerd en gecontroleerd door een organisatie genaamd SEMAE. Agrarische bedrijven zijn verplicht om aan te geven wat zij waar en wanneer verbouwen. Op deze manier worden de afstanden bepaald tussen de verschillende velden. Dit kan variëren tussen 5, 10 of soms zelfs 20 kilometer, afhankelijk van het risico. Het systeem zorgt ervoor dat we gecontroleerd kunnen telen en windbestuiving voorkomen.” Belangrijk om daar aan toe te voegen vervolgt Doodeman, “Is dat alle productiebedrijven de restricties van SEMAE respecteren. Je kunt het zien als een soort ‘gentlemen’s agreement’, samen zorgen we ervoor dat we alle
productievelden vrijhouden van windbestuiving.”

Monitoren en selecteren

Jouanneau vertelt verder: “Daarnaast heeft ons technische team de belangrijke taak om onze velden continue te monitoren en selecteren. Van begin maart tot half april worden alle productievelden zeker twee, maar soms zelfs wel drie keer gecontroleerd om te onderzoeken of er geen bestuiving heeft plaatsgevonden. Dit kost veel tijd en met de arbeidstekorten van tegenwoordig is dat lastig. Toch is dit een essentieel proces om onze productievelden schoon te houden. We onderzoeken nu of het mogelijk is dat AI gedreven drones ons in de toekomst kunnen ondersteunen bij het monitoren en selecteren van velden. Voor het tweede jaar op rij testen we hoe een drone ons bij bepaalde processen kan helpen.”

Kwaliteit

Goed omgaan met al deze uitdagingen en risico’s zorgen ervoor dat we de hoge kwaliteit van ons productiezaad kunnen waarborgen. Het doel is namelijk altijd om niet alleen de hoogste kwantiteit, maar ook de hoogste kwaliteit productiezaad te leveren. We blijven inspelen op veranderingen in de natuur en ons voorbereiden op de toekomst. Dit doen we door nauw in contact te blijven met veredelaars en onderzoekers. Hiervoor is een ‘Beet Expert Team’ opgericht met als doel om kennis te delen en van elkaar te leren. Door deze krachten te bundelen blijven we op de hoogte van wat er zich afspeelt in de markt, houden we de ontwikkelingen rondom het klimaat in de gaten en bespreken we hoe we daar als Bejo op kunnen reageren.

Met name in Europa wordt de wet- en regelgeving rondom bestrijdingsmiddelen strenger. Terwijl we ook nog steeds te maken hebben met ziekten zoals bijvoorbeeld meeldauw. Dit merken we ook in de zaadproductie.

Jos Doodeman
Jos Doodeman
Global Seed Production Manager

Wet- en regelgeving 

Niet alleen de natuur, maar ook de strengere weten regelgeving brengen extra uitdagingen met zich mee. Jos vertelt: “Met name in Europa wordt de wet- en regelgeving rondom bestrijdingsmiddelen strenger. Terwijl we ook nog steeds te maken hebben met ziekten zoals bijvoorbeeld meeldauw. Dit merken we ook in de zaadproductie. Jouanneau vult aan: “We zien dat het nu in ons voordeel werkt dat Bejo al jaren investeert in biologische zaden. Alle opgedane kennis zetten we niet alleen in voor biologische zaden, maar waar mogelijk passen we het ook toe bij de productie van ons conventionele zaad. Op deze manier proberen we het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te minimaliseren. Doodeman vat samen: “Een goede motivatie om te investeren in biologische teelt is dat de uitdagingen daar nog groter zijn. Als het je dus lukt om voldoende biologische zaden van hoogwaardige kwaliteit te produceren dan moet dat voor het conventionele zaad zeker lukken.” Er is duidelijk veel om rekening te houden bij de productie van bietenzaad, blijkt uit het gesprek met de collega’s. Dat kan inspannend zijn, maar, zo vinden beiden: “Het is vooral wat ons werk heel leuk maakt. En wij kijken vol goede moed naar de toekomst, Bejo heeft zich uitstekend voorbereid.”

Bietenmagazine 2024

Dit artikel komt uit de eerste editie van ons bietenmagazine. Dit nummer duikt in de veelzijdige wereld van dit wortelgewas en behandelt alles van de nieuwste uitdagingen in zaadproductie tot de culturele betekenis van bieten in verschillende uithoeken van de wereld. Bekijk het hele magazine hier.
 

Bietenmagazine