Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK is al bijna 75 jaar een begrip in Nederland. Het Noord-Brabantse bedrijf ambieert een eerlijke en duurzame toekomst van de lokale akkerbouw en heeft daar stevige doelstellingen bij geformuleerd. Zo wil HAK in 2027 overgestapt zijn op biologische teelt voor alle groenten en peulvruchten uit Nederland. Joachim Nieuwhoff, directeur inkoop en landbouw, geeft extra uitleg over dit plan.

Binnen drie jaar alleen nog maar biologische teelt uit Nederland; vanwaar deze scherpe deadline?

HAK wil blijven investeren in verduurzaming. De afgelopen jaren hebben we al onze lokale teelt On the way to PlanetProof gecertificeerd, en dit is de volgende stap. We geloven in de voordelen van biologische landbouw voor de lange termijn en dat deze in belangrijke mate bijdraagt aan de toekomstbestendigheid van ons bedrijf, de Nederlandse teelt en een betere leefomgeving met onder andere een gezonde bodem, een goede waterkwaliteit en gezondere voeding. 

En liggen jullie op schema? 

We zijn gestart met het telen van biologische bieten en de eerste liggen inmiddels in de supermarkt. Het gaat nadrukkelijk niet om een aparte lijn, maar om een vervanging van de huidige rode bieten. Biet is een robuust gewas dat zich goed leent voor biologische teelt. Het heeft een vrij korte teeltijd, waardoor onkruid, ongedierte en schimmels minder kans krijgen. Daarnaast past het gewas goed in de planning van biologische telers. Na de rode biet zullen dit jaar sperziebonen, boerenkool en witte kool (zuurkool) van Nederlandse bodem volgen.

Welke uitdagingen moeten jullie overwinnen om je doelstellingen te bereiken? 

Qua teelt ligt de grootste uitdaging in de bestrijding van onkruid. Door de teelten later te zaaien, verkorten we het groeiseizoen en verkleinen we de kans op onkruid. Dit zorgt wel weer voor een uitdaging aan de planning- en productiekant, hierin zullen keuzes moeten worden gemaakt. In de toekomst zal robotisering een belangrijke tool worden in de onkruidbestrijding.

Welke specifieke eisen stellen jullie aan biologische teelt? 

Voor ons houdt dat in dat we geen chemische gewasbescherming of kunstmest gebruiken. Groene middelen onder het SKAL-certificaat zijn toegestaan. 

Hoe belangrijk is het gewas rode biet voor HAK? 

Onze bieten zijn een geliefd product voor veel consumenten in Nederland. Het is een product met een specifieke en unieke receptuur waarmee HAK zich onderscheidt van andere fabrikanten. Bieten moeten dan ook aan voorwaarden voldoen: wij verwerken alleen ronde, rode bieten in verschillende sorteringen. De bieten worden gewassen en gesorteerd aangeleverd en moeten vrij zijn van vreemde bestanddelen. Ze dienen gezond en onbeschadigd te zijn, zonder (of vrijwel zonder) vraatschade of zwarte plekken. 

Welke rol kan Bejo als zaadbedrijf spelen bij het behalen van jullie doelstellingen? 

Door kwalitatief hoogwaardige rassen beschikbaar te houden, die een stabiele opbrengst geven onder wisselende klimatologische omstandigheden. Het inkruisen van verschillende resistenties (zoals tegen Rhizomanie) blijft daarbij een heel belangrijk instrument. Dus het blijven veredelen en op zoek naar verbetering van bestaande rassen is daarbij ook een voorwaarde. En we moeten gezamenlijk kansen in de markt met elkaar blijven bespreken. Bejo is goed in het veredelen van nieuwe rassen. Zijn dat gewassen waar HAK wat mee kan, dan dienen we samen deze kansen te pakken.

Biologische rode bieten

HAK

HAK is een Nederlandse groente-en peulvruchtenfabrikant uit het Noord-Brabantse Giessen. Het in 1952 opgerichte bedrijf produceert naast zomer- en wintergroenten als sperziebonen, wortelen, rode kool en rode biet ook peulvruchten als bruine bonen en kapucijners. Met haar groenten wil HAK een plantaardig en gezond voedingspatroon stimuleren. Minimaal 85 procent van de producten worden geteeld binnen een straal van 125 kilometer rond Giessen, met een zo minimaal mogelijke negatieve impact op de planeet. HAK staat voor een eerlijke en duurzame toekomst voor de lokale akkerbouw en onze voeding, waarbij een aantrekkelijk verdienmodel voor de teler wordt gezien als een essentiële voorwaarde om dit te realiseren. 

Inzetten op verduurzaming en volledige biologische lokale teelt in 2027