Zondag 9 oktober werd de tweejaarlijkse preidag in Kruishoutem gehouden. Op de zonovergoten terreinen van het PCG vonden rondleidingen en demonstraties plaats. Naast rassen- en gewasbeschermingsproeven, was er plaats voor productdifferentiatie en spuittechniek in de preiteelt. Ook was er een seminar over “Boer zoekt consument”. Bejo was aanwezig met een stand waar de rassen Skater en Curling werden tentoongesteld.

Skater

Skater is het nieuwe Bejo preiras voor de late zomer- en herfstteelt met oogst vanaf half augustus tot half november. Het ras combineert een gezond gewas met een donkere bladkleur en een korte overgang wit/groen. Skater heeft een hoog soortelijk gewicht. Het percentage Flandria is dan ook hoog.

In de rassenproef ‘korte prei’, waar de prei dwars in de kist komt te liggen, viel Skater in het bijzonder op door zijn uniformiteit in schachtlengte en zijn mooie waaier van donkergroen blad.
 

Curling

Het ras Curling kan ondertussen een vaste waarde genoemd worden als het gaat om kwaliteit en houdbaarheid, wat de handel erg weet te waarderen. Verder is het voor de teler een ras dat onder diverse omstandigheden altijd goed rooit, weinig bladbreuk vertoont en uitzonderlijk snel pelt. Dit komt de oogstzekerheid en het arbeidsrendement alleen maar ten goede. Curling wordt geoogst van eind september tot begin januari.