De veredelaars van Bejo veredelen rassen voor de toekomst. Het veredelen van robuuste rassen met ziekteresistenties staat hoog op de prioriteitenlijst. Dit seizoen brengen we een nieuw ras onder de aandacht, dat gerust een krachtpatser mag worden genoemd: Cumbia. Met zijn goede loofgezondheid is dit bleekselderij ras uitermate geschikt voor de herfstteelt (zowel conventioneel als biologisch).

Cumbia is zeer sterk tegen Septoria, een enorme plus op het veld. Cumbia is een lang type met een klein snijvlak en smalle onderkant. Het ras is zeer geschikt voor flowpack, snijderij en sticks.

Emmelie van de Velde, verkoopvertegenwoordiger Midden en Zuid-Nederland, geeft aan dat Cumbia geplant kan worden vanaf 1 mei tot half juli. Het oogsten kan plaatsvinden vanaf 25 juli tot 10 november. Cumbia heeft 90 groeidagen nodig na planten. ‘Ideaal is om Cumbia te planten op bedden van 1,80 meter, met 3 rijen per bed’, vult Emmelie aan.

De zeer lange donkergroene bladstelen kunnen uitstekend in een flowpack voor de verse markt verpakt worden. Maar ook de snijderijen kunnen deze lange bladstelen gemakkelijk verwerken, onder andere tot sticks.

Bejo’s bleekselderijrassen worden in de praktijk volop gebruikt door de echte teeltspecialisten. Een team van veredelaars werkt hard aan nog gezondere rassen. Veel aandacht gaat uit naar gladde en opgericht groeiende rassen, waarbij kleur, steellengte, schiettolerantie en uniformiteit belangrijke beoordelingscriteria zijn. Bleekselderij is een populaire groente, die vanwege de sterke smaak veel verwerkt wordt in soepen en salades, maar ook als rauw versproduct gegeten wordt.