Na jarenlange veredeling introduceert Bejo/DGS de eerste valse meeldauwresistente zaaisjalot: Innovator, een hybride ras voor de lange dag gebieden met een iets langere bolvorm en een uitgesproken kleur.  

Valse meeldauw is een groot probleem in productievelden in meerdere delen van de wereld. Het infecteert het loof van de sjalot, wat verlies in oogst of zelfs compleet oogstverlies kan veroorzaken. Innovator is daarom een uitkomst voor de biologische markt, maar tevens zeer gewenst voor de conventionele markt omdat de teelt aanzienlijk minder gewasbeschermingsmiddelen nodig heeft. Biologisch zaad van Innovator zal in de nabije toekomst beschikbaar komen. Als zaaisjalot biedt Innovator zeer gezond uitgangsmateriaal, dit is een groot voordeel ten opzichte van een plantsjalot. 
 
Timo Petter, Crop Research Manager bij Bejo geeft aan: “Midden jaren 80 is door onze veredelaars de valse meeldauw (HR: Peronospora destructor) resistentie vanuit de wilde Allium soort A. roylei ingekruist in de soort sjalot. Door middel van klassieke (natuurlijke) veredeling, kruisen en selecteren, hebben we hieruit ouderlijnen ontwikkeld die de resistentie in zich dragen. Aanvullend heeft het ras kwaliteitseigenschappen als groeikracht, bolvorm, meerdere groeipunten, drogestofgehalte, hardheid en huidvastheid”. 

Na uitgebreid en meerjarig testen van ouderlijn-combinaties in hybride kruisingen is de hybride zaaisjalot Innovator als beste en meest stabiele kruising uitgekozen. Het gehele ontwikkelingsproces, van de eerste soort kruising tot en met het beschikbaar hebben van commercieel hybridezaad voor introductie op de markt, heeft in totaal maar liefst 30 jaar geduurd. “Na deze lange periode van veredeling, zijn we erg trots op het nieuwe ras Innovator. Een interessante toevoeging aan ons assortiment zaaisjalotten”, aldus Timo Petter.

In die lange periode van testen en selecteren hebben de veredelaars echter veel ervaring opgedaan met de ingebouwde valse meeldauwresistentie, de hybride in de teelt, in de bewaring en met de ouderlijnen in de zaadteelt. Dit alles geeft het vertrouwen dat Innovator de unieke valse meeldauwresistentie combineert met de hoogste kwaliteitskenmerken zoals we die kennen van de andere zaaisjalot rassen van Bejo/DGS. 

Innovator is de nieuwste innovatie van Bejo/DGS, naast de meeldauwresistentie, levert het ras een goede opbrengst en is zeer geschikt voor lange bewaring. De zaaisjalot is mooi roodbruin met een interne roze kleur en heeft een langwerpige vorm. Innovator is ideaal voor de verse markt en industrie en heeft dezelfde groeikracht en bewaarbaarheid als het standaardras Conservor.

Exploring nature never stops