Op maandag 1 juli 2024 heeft de International Bremia Evaluation Board for the EU (IBEB-EU) officieel een nieuwe Bremia fysio in sla geïdentificeerd, BI: 41EU. In 2023 werden al eerder drie nieuwe fysio’s aangekondigd. Bejo slarassen met een hoge resistentie tegen BI:29-40EU, zijn nu ook hoog resistent tegen BI:29-41EU. Neem gerust contact op met uw Bejo-vertegenwoordiger voor meer informatie over onze rassen en actuele resistentiepakketten. 

Bremia, ook bekend als valse meeldauw (Bremia lactucae), is een van de meest destructieve ziekten in sla. Bremia is genetisch zeer variabel en muteert vaak, wat verklaart waarom er in twee jaar tijd vier nieuwe fysio’s zijn aangekondigd. 

Ondanks de identificatie van vier nieuwe Bremia fysio’s in twee jaar, zijn bijna al onze rassen nog steeds hoog resistent. 

Ondanks de identificatie van vier nieuwe Bremia fysio’s in twee jaar, zijn bijna al onze rassen nog steeds hoog resistent. We bieden een breed hoog resistent portfolio (Bl: 29-41EU) met daarin ijsbergsla, bataviasla, botersla en mini romaine. Dit voorjaar kende een hoge Bremia-druk door de natte en relatief warme omstandigheden. In combinatie met de gebruikelijke preventieve maatregelen, geven hoogresistente rassen een hoog beschermingsniveau en een grotere kans op een succesvolle oogst.  

Voor elk ras wordt het nieuwe resistentiepakket weergegeven op Bejo.nl.

Lees het volledige persbericht van IBEB / Plantum

 

Hoogresistente rassen van Bejo 

Cherice

Het nieuwe ijsbergsla-ras Cherice is een van de hoogresistente rassen. Cherice is een ras dat geschikt is voor de (vroege) voorjaarsteelt. 

 • Is ook onder mindere omstandigheden zeer productief.
 • Kan worden ingezet voor zowel versmarkt als snijderij.
 • Heeft een mooie interne bladstructuur met een platte, witte en gesloten onderkant. Dit kunt u goed zien op de afbeeldingen.
 • Is uniform gewas en heeft een goede veldhoudbaarheid.

Bertrice (Bejo 26-171)

Een ander nieuw hoog resistent ijsbergsla-ras is Bertrice (Bejo 26-171). Dit ras is geschikt voor de (vroege) zomerteelt.

 • Heeft een uniform gewas met een mooie vulling, hoge schottollerantie en een breed oogstvenster.
 • Is sterk tegen binnenrand.
 • Is een compacte en ronde ijsbergsla.
 • Is geschikt voor de versmarkt.

   

   

Meer over Bertrice (Bejo 26-171) 
 

Bovenal hebben Cherice en Bertrice (Bejo 26-171) dus een volledig ziekteresistentiepakket; de rassen hebben een hoge resistentie tegen Bremia (BI:29-41EU), en zijn hoog resistent tegen de groene slaluis Nr.0.

Cologne (Bejo 51-227)

Recentelijk is ook een nieuwe mini romaine toegevoegd aan het Bejo sla-assortiment: Cologne (Bejo 51-227). Doordat Cologne (Bejo 51-227) zeer sterk is tegen rand kan dit ras het hele seizoen worden geteeld. 

 • Heeft een uniform gewas met optimale lengte en goed gesloten bovenkant.
 • Heeft een aantrekkelijk geel hart en een sterk groen omblad. 
 • Kan worden geteeld zowel mét als zonder (netten) afdekking. 
 • Is geschikt voor de versmarkt. 

Ook dit ras is hoog resistent tegen Bremia (BI:29-41EU), en hoog resistent tegen de groene slaluis Nr:0.