Op zaterdag 1 juli heeft de International Bremia Evaluation Board voor de EU (IBEB-EU) officieel drie nieuwe Bremia fysio’s in sla geïdentificeerd: Bl:38EU, BI:39EU en BI:40EU. Uit diverse testen van het Bejo sla assortiment is gebleken dat bijna al onze commerciële rassen met resistentie tegen Bl:16-37EU ook resistent zijn tegen Bl:16-40EU. Of vanaf nu BI:29-40EU, de nieuwe resistentiebeschrijving voor hoog resistente rassen.

Bremia, ook bekend als valse meeldauw (Bremia lactucae), is een van de meest destructieve ziekten in sla. Daarom is het belangrijk dat telers slarassen gebruiken die resistent zijn. Bremia is genetisch erg variabel, waardoor er dit jaar zelfs drie nieuwe fysio’s worden aangekondigd.

De nieuwe fysio’s komen in de volgende geografische gebieden voor: BI:38EU vaker in Zuid-Europa, BI:39EU voornamelijk in Noord-Europa en BI:40EU in heel Europa. BI-fysio’s 16-28EU zijn de afgelopen jaren niet gevonden en worden door IBEB niet meer als vereist beschouwd voor commerciële communicatie en beschrijvingen. Daarom zullen we de resistentie beschrijving BI:16-37EU wijzigen in BI:29-40EU voor resistente rassen.

Ilona Claassen, Bejo's junior Area Crop Manager voor sla, zegt: "Ondanks de identificatie van drie nieuwe Bremia fysio’s, zijn bijna al onze huidige resistente rassen nog altijd hoog resistent na de denominatie van deze nieuwe Bremia fysio’s. We zijn ervan overtuigd een betrokken partner voor telers te blijven door betrouwbare slarassen te leveren die de best mogelijke bescherming bieden. We zullen blijven veredelen voor de best mogelijke Bremia resistenties in onze toekomstige generatie slarassen. Daarnaast blijven we natuurlijk aandacht schenken aan andere belangrijke resistenties en eigenschappen als weerbaarheid en kwaliteit.”

We zijn ervan overtuigd een betrokken partner voor telers te blijven door betrouwbare slarassen te leveren die de best mogelijke bescherming bieden

Ilona Claassen
BEJO'S JUNIOR AREA CROP MANAGER FOR LETTUCE

Het IBEB benadrukt dat veredelingsbedrijven weliswaar resistente slarassen leveren aan telers, maar dat dit geen garantie is tegen Bremia infecties. Een integrale aanpak met hygiënische maatregelen, de juiste inzet van chemische bestrijding en het telen van resistente rassen zijn nodig om het gewas te beschermen en het ontstaan ​​van nieuwe fysio’s te voorkomen. Dit is belangrijk, gelet op het aantal geïdentificeerde fysio’s dit jaar.

Onze lokale vertegenwoordigers kunnen meer informatie geven over ons sla-assortiment en actuele resistentiepakketten. Op onze website staat daarnaast per ras het nieuwe resistentiepakket.

Lees hier het volledige persbericht van IBEB / Plantum.