Juli'16 - Om planten een betere start te geven hebben onderzoeksteams van Bejo het innovatieve zaadverrijkingsmiddel B-Mox® ontwikkeld. B-Mox® is gebaseerd op een nieuwe technologie die het zaad krachtiger maakt, waardoor de groei in het vroegste stadium wordt gestimuleerd en de plant robuuster wordt. Tijdens de hele groeiperiode laten planten een verbeterde stresstolerantie en algehele gezondheid zien als gevolg van een beter ontwikkeld wortelstelsel.

Dr. Liesbeth van der Heijden, manager van de afdeling Zaadtechnologie van Bejo, heeft de leiding over het project en is zeer enthousiast: “De B-Mox®-formule is specifiek ontwikkeld voor moderne teeltmethoden waarbij de nadruk ligt op een sterke, minder stressgevoelige plant. We hebben voor wortel en wortelpeterselie inmiddels unieke B-Mox®-recepten ontwikkeld en zijn erg positief over de mogelijkheden voor andere gewassen.” 
 
De afgelopen jaren heeft Bejo de formule uitgebreid getest, met een reeks van recepten op velden in landen met koudere klimaatomstandigheden. De verwachting is dat B-Mox® onder deze omstandigheden de grootste impact heeft, omdat het zorgt voor sterke zaailingen in het koudere vroege seizoen. Uit de resultaten blijkt dat de gewassen zich makkelijker en gelijkmatiger ontwikkelen gedurende de gehele groeiperiode. Normaliter heeft dit ook een positieve invloed op een goede smaakontwikkeling. De komende jaren gaat Bejo B-Mox® verder ontwikkelen en ook testen in warmere klimaatomstandigheden.
 
Robert Schilder, verkoopmanager Benelux en Scandinavië zegt het volgende: “Ik ben zeer positief over de proeven die ik op onze velden en ook bij klanten heb gezien. Gewassen vertonen het hele seizoen door prachtige, gezonde groei en de pack-out is aanmerkelijk hoger dan van gewassen die zijn geteeld uit zaad zonder B-Mox®. Een 15 procent hogere opbrengst in gewassen als wortel en wortelpeterselie is geen uitzondering. Maar nog belangrijker is dat telers dankzij B-Mox® minder bedrijfsrisico lopen in de eerste kwetsbare weken van de teelt en ook daarna, wanneer droogte of lage temperaturen voor stress kunnen zorgen.”

Op commerciële velden en proefvelden in Denemarken, Nederland, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Zweden, Frankrijk, Noorwegen, Finland en Wit-Rusland worden op dit moment gewassen geteeld uit zaad met B-Mox®. U kunt de ontwikkelingen volgen op Bejo Twitter, en we nodigen u uit uw B-Mox® tweets te delen @BejoZaden en #BMox.

B-Mox® is momenteel beschikbaar voor de gewassen wortel en wortelpeterselie en ook beschikbaar voor de biologische markt. 

Lees ook: B-Mox® zaadverrjikende formule

Certificaat voor biologisch