Voor een gezond, uniform gewas is het belangrijk dat jonge planten een sterke start krijgen. Daarom hebben we in 2017 de innovatieve zaadverrijkingstechnologie B-Mox® ontwikkeld voor wortelzaad. B-Mox® maakt het zaad krachtiger, het wortelgestel waardoor de groei in het vroegste stadium wordt gestimuleerd en de plant robuuster wordt. Veel worteltelers hebben al ervaring met de voordelen van B-Mox® ten opzichte van niet-geprimed zaad. De wortelen ontwikkelen zich sterker en uniformer en leveren bij de oogst een verbeterde opbrengst.

B-Mox® verbeterde priming
Voor een gezond, uniform gewas is het belangrijk dat jonge planten een sterke start krijgen. Daarom hebben de onderzoekers en specialisten van Bejo de innovatieve zaadverrijkingstechnologie B-Mox® ontwikkeld. B-Mox® maakt de kiemplant krachtiger, waardoor de groei in het vroegste stadium wordt gestimuleerd en de plant robuuster wordt. Gedurende de gehele groeiperiode vertonen planten een verhoogde stresstolerantie en een betere algehele gezondheid als gevolg van een sterker ontwikkeld wortelgestel. Voor de teler betekent dit minder risico’s in de kwetsbare vroege groeifase van de plant, stressbestendigere planten en hogere opbrengsten.

B-Mox®

Kenmerken:

  • zorgt voor een snellere, meer uniforme kieming
  • geeft extra groeikracht in de beginfase
  • zorgt voor een sterker ontwikkeld wortelgestel
  • vermindert risico's in de kwetsbare vroege groeifase
  • maakt planten stressbestendiger
  • SKAL-gecertificeerd en dus geschikt voor de biologische teelt
  • standaard toegepast op al het geprimed uienzaad

Onderzoek en veldproeven
Dr. Liesbeth van der Heijden, Senior Researcher bij de afdeling Seed Technology van Bejo, leidde het B-Mox® uien-project en is enthousiast: “De B-Mox® technologie is speciaal ontwikkeld voor moderne teeltmethodes waarbij de nadruk wordt gelegd op een sterke plant die minder gevoelig is voor stress. We zijn er trots op dat we nu uien kunnen toevoegen aan ons B-Mox® assortiment, naast wortelen en wortelpeterselie. Ons onderzoek gaat door. Op de langere termijn zien we ook potentie in andere gewassen.”

Ik kies tien keer liever B-Mox® Peen 

Bert Benedictus
van Wortelwasserij M&B Peen

Wat zeggen onze klanten? 
Bert Benedictus van Wortelwasserij M&B Peen vertelt enthousiast over peen uit B-Mox® geprimed zaad is geteeld. Hij heeft van verschillende telers B-Mox® peen verwerkt dat nog tot in juli uit de bewaring kwam. “De peen liet zich zeer makkelijk verwerken en het spoelen toonde duidelijker hoger netto resultaat. Minder zwarte plekken, minder uitval en meer rendement. Ik kies tien keer liever B-Mox® peen”.

Wortelteler Hans de Zeeuw uit de Noordoostpolder is ook duidelijk tevreden over de oogst van de B-Mox® peen. “Bij een proefspoeling van behandeld en niet-behandeld peen was het verschil in opbrengst gemiddeld 47 kg per kist in het voordeel van de B-Mox® peen. Dat is voor mij al genoeg reden geweest om ook dit jaar weer B-Mox® behandeld zaad uit te zaaien. De peen lag ook mooier en schoner in de kist”.

Robert Schilder vertelt: “De formule helpt de planten al vroeg in het groeistadium bij de ontwikkeling van een goed wortelstelsel. Hier heeft het gewas tot aan de oogst profijt van met als resultaat een gezonder gewas en een betere opbrengst. Een hogere pack-out tot 10% is niet uitzonderlijk geweest. Dat zijn echt mooie resultaten en ik ben blij dat we onze klanten hiermee verder kunnen helpen in de verbetering van oogsten en beheersing van bedrijfsrisico’s”.

Testimonial B-Mox
Testimonial B-Mox NL
Testimonial France B-Mox