Voor een gezond, uniform gewas is het belangrijk dat jonge planten een sterke start krijgen. Daarom hebben we de innovatieve zaadverrijkingstechnologie B-Mox® ontwikkeld. B-Mox® maakt het zaad krachtiger, het wortelgestel sterker waardoor de groei in het vroegste stadium wordt gestimuleerd en de plant robuuster wordt. 

Beschikbaarheid van B-Mox®
B-Mox® is beschikbaar voor geprimed uien-,wortel- en wortelpeterseliezaad. Sinds 2017 is er ook een B-Mox® formule beschikbaar voor ons biologische assortiment. 

B-Mox® verbeterde priming
Voor een gezond, uniform gewas is het belangrijk dat jonge planten een sterke start krijgen. Daarom hebben de onderzoekers en specialisten van Bejo het innovatieve zaadverbeteringsproces B-Mox® ontwikkeld. B-Mox® is gebaseerd op nieuwe technologie en maakt de kiemplant krachtiger, waardoor de groei in het vroegste stadium wordt gestimuleerd en de plant robuuster wordt. Gedurende de gehele groeiperiode vertonen planten een verhoogde stresstolerantie en een betere algehele gezondheid als gevolg van een sterker ontwikkeld wortelgestel. Voor de teler betekent dit minder risico’s in de kwetsbare vroege groeifase van de plant, stressbestendigere planten en hogere opbrengsten.

B-Mox®

Kenmerken:

  • zorgt voor een snellere, meer uniforme kieming
  • geeft extra groeikracht in de beginfase
  • zorgt voor een sterker ontwikkeld wortelgestel
  • vermindert risico's in de kwetsbare vroege groeifase
  • maakt planten stressbestendiger
  • SKAL-gecertificeerd en dus geschikt voor de biologische teelt
  • standaard toegepast op al het geprimed uienzaad

Nu ook beschikbaar voor uien
In 2017 introduceerde Bejo B-Mox® technologie voor wortelen. Veel worteltelers hebben al ervaring met de voordelen van B-Mox® ten opzichte van niet-geprimed zaad. De wortelen ontwikkelen zich sterker en uniformer en leveren bij de oogst een verbeterde opbrengst. Nu kunnen ook uientelers profiteren van B-Mox® technologie. Vanaf september 2023 wordt al het Bejo en De Groot en Slot geprimede uienzaad voorzien van B-Mox® verbeterde priming.

Onderzoek en veldproeven
Dr. Liesbeth van der Heijden, Senior Researcher bij de afdeling Seed Technology van Bejo, leidde het B-Mox® uien-project en is enthousiast: “De B-Mox® technologie is speciaal ontwikkeld voor moderne teeltmethodes waarbij de nadruk wordt gelegd op een sterke plant die minder gevoelig is voor stress. We zijn er trots op dat we nu uien kunnen toevoegen aan ons B-Mox® assortiment, naast wortelen en wortelpeterselie. Ons onderzoek gaat door. Op de langere termijn zien we ook potentie in andere gewassen.”

Onze internationale onderzoeksproeven laten zien dat deze priming-technologie verrijkt met B-Mox® een verbetering van 5 procent oplevert ten opzichte van standaard-priming, zoals zichtbaar is in de ontwikkeling van het gewas. Veel telers hebben al kennisgemaakt met de voordelen van B-Mox®, in de vorm van een sterker en uniformer gewas met een verbeterde pack-out.

Een verbeterde pack-out tot 15 procent ten opzichte van niet-geprimed zaad is niet ongebruikelijk. Klanten geven bovendien aan dat de wortelen langer houdbaar zijn.

Innovatie in zaadtechnologie

Zaadtechnologisch onderzoek vormt een belangrijk onderdeel van de activiteiten van Bejo. De onderzoekers van de Seed Pathology Department zorgen ervoor dat telers met gezond zaad van start gaan. De specialisten van de Physiology Department bewaken en verbeteren de intrinsieke kwaliteiten van de Bejo-zaden. De B-Mox® priming technologie is een van de innovatieve resultaten uit onze onderzoeksprogramma's op het gebied van zaadtechnologie, en maakt deel uit van onze voortdurende inzet om de beste kwaliteit voor telers te leveren.

Geïnteresseerd om meer te weten?

Twijfelt u niet om contact met ons op te nemen. Onze specialisten staan u graag te woord.