Eind 2016 kreeg Bejo het Braziliaanse Keurmerk voor haar eerste geaudite biologische rassen. De jaren daaraan voorafgaand hadden we onderzocht wat de mogelijkheden zouden zijn voor onze activiteiten op het gebied van biologisch zaad in Brazilië. Met dit keurmerk wordt Bejo het eerste professionele zaadbedrijf in de biologische sector.

Organic in Brazil

Regelgeving

Volgens de Braziliaanse regelgeving is het gebruik van biologisch zaad en ander biologisch teeltmateriaal verplicht voor biologische productie wanneer er voldoende aanbod is van rassen die voldoen aan de behoeften van de biologische telers. Bij onvoldoende aanbod dient de voorkeur te worden gegeven aan zaden en teeltmaterialen die niet zijn geproduceerd op basis van materialen of processen die niet in overeenstemming zijn met de regels voor biologische productie.

Het wordt een compleet nieuwe uitdaging voor Bejo Brazilië om voet aan de grond te krijgen in de biologische sector. Het zal tijd kosten om een assortiment biologisch zaad op te bouwen dat volgens de lokale regels geaudit is. Bejo begint de biologische activiteiten met 19 rassen die niet chemisch behandeld zijn, en met slechts twee biologische rassen. In juli heeft Bejo haar biologische webwinkel in Brazilië geopend. Dit is voor Bejo Brazilië de eerste ervaring met e-commerce en directe verkoop aan telers.

 

Organic fair

Presentatie biologische activiteiten Bejo Zaden op BioFach en Hortitec

Veel telers hadden al gehoord dat Bejo nu ook biologisch zaad verkoopt, en waren daarom benieuwd naar wat we te bieden hadden. Onze aanwezigheid op de BioFach en Hortitec was de ideale gelegenheid om ze te informeren over onze eerste schreden op het biologische pad. Beide evenementen trokken veel bezoekers. Op de Hortitec kwamen we in contact met veel telers en tijdens de BioFach hebben we veel consumenten ontmoet die geïnteresseerd waren in de hele productiecyclus van biologische groenten.

Organic fair

Toenemende vraag vanuit de markt naar biologische producten

De statistieken over de sector zijn niet al te duidelijk, maar Brazilië wordt gezien als een van de belangrijkste landen op het gebied van biologische producten, met een zeer gevarieerd productaanbod. Aangenomen wordt dat het biologische areaal, voor gewassen zoals koffie, suiker, noten, fruit en groente, bijna 1 miljoen hectare beslaat. Wat groente betreft zijn er helemaal weinig gegevens beschikbaar, maar de supermarkten beweren dat de verkoop van biologische groenten met bijna 20% per jaar stijgt. Dat de afdeling met biologische producten niet groter is, zou te wijten zijn aan het gebrek aan betrouwbare leveranciers die het hele jaar door goede kwaliteit kunnen leveren.