Terug blikken op het jaar 2016, wat heeft dat u als teler gebracht. We kunnen er niet omheen dat het voor veel telers een extreem jaar was met de grote hoeveelheden regen en een super cel met hagelstenen als biljart ballen. Vroege rassen die op dat moment al een flink gewas hadden zijn daardoor zwaar getroffen. Elke teler heeft zijn eigen maatregelen die te nemen waren genomen. Gelukkig heeft de natuur uiteindelijk na 15 augustus voor een mooie nazomer gezorgd waardoor de meest gewassen zich nog redelijk hersteld hebben. Toch geven wij u het advies deze rassen komend jaar met beleid, dus niet teveel te oogsten, zeker niet omdat het gewas niet genoeg wortelmassa en suikers heeft kunnen opbouwen. Per perceel zal dit natuurlijk heel verschillend zijn en waar nodig staan we voor u klaar om samen van gedachten te wisselen.

Oogstseizoen met Prius, Cumulus en Cygnus:

Het oogstseizoen begon onder tunnels iets later maar was zeer interessant voor het ras Cumulus die met zijn bekende kwaliteit en vroegheid zorgde voor een zeer rendabele start van de oogst. Telers gebruiken Cumulus daar waar geld te verdienen valt, over het algemeen de eerste 5 weken van het buitenseizoen.

Opvallend was natuurlijk ook het nieuwe extreem vroeg piekende ras Prius wat zijn excellente vroegheid combineert met een zeer hoge totaal opbrengst. Het gemiddelde stengelgewicht ligt 7 gram onder dat van Cumulus maar is dus 8 gram dikker dan de vroege standaard. Voor de oogstfilms van dit prachtige gewas verwijzen wij u graag naar onze website.

Het middelvroege ras Cygnus kwam goed naar voren in de verwarmde kas- en buitenteelt. De uniformiteit met zijn sterke kopsluiting en een stevig gewas zijn positieve punten zowel deze teelt alsook de buitenteelt. Opvallend is ook dat dit middelvroege wat dikkere ras van warmte houdt in het bed en dus ook prima vervroegd kan worden onder de minitunnel buiten. Met zekerheid geldt voor veel percelen dat 6 planten per meter een algemeen geldend advies is. Wilt u meer weten dan kunt u bij onze specialisten terecht. Voor nu: op naar een nieuw prachtig aspergejaar.