Teelttechnisch gezien was 2017 een goed jaar voor bleekselderij. Het voorjaar was weliswaar droog, maar wie op tijd heeft beregend had een goede oogst. Onder deze omstandigheden levert elk ras een prima opbrengst. Afnemers zien echter wel verschillen.

In de afzet worden goede smaakeigenschappen en steellengte steeds belangrijker, zegt gewasspecialist Pascal Staaks van Bejo Zaden.

Snacksegment steeds belangrijker

Bleekselderij moet geschikt zijn voor rauwe consumptie, aldus Staaks. “Het snacksegment wordt belangrijker. De bleek wordt veel in salades of als ‘sticks’ gegeten.” In deze markt gaat het om smaakeigenschappen, vooral de hoeveelheid taaie vezels. Er zijn zelfs rassen op de markt die door sommige afnemers gemeden worden vanwege deze taaie vezels. Staaks :”De rassen van Bejo onderscheiden zich hierin omdat we bij het veredelen hier sterk rekening mee houden.”

Flow pack

De geschiktheid voor de verpakking is ook een afweging. Het veelgebruikte ‘flow pack’, vraagt om een product met een smalle voet, lange stelen en weinig blad. De rassen Plato en Balada voldoen uitstekend aan deze eisen. Ook voor de productie van sticks – die vaak in bekers worden verpakt – zijn de lange stelen een pre.

Wordt het product los of in een seal verkocht, dan kan een teler zijn keuze laten afhangen van andere eigenschappen. Staaks: “De Belgische markt vraagt bijvoorbeeld om rassen die juist wat korter blijven omdat de selderij niet afgesneden mag worden. Daar worden vooral rassen als Tango en Rumba geteeld. In de seizoenen met kouder weer en minder groeidagen, heb je een ras nodig dat onder lastige omstandigheden ook doorgroeit. Daarvoor is Conga zeer geschikt”. 

In de afzet worden goede smaakeigenschappen en steellengte steeds belangrijker

Pascal Staaks

Hoge Septoria-tolerantie 

Bladvlekkenziekte zorgde in het teeltjaar 2017 voor weinig kopzorgen in de gangbare teelt. In andere jaren was dat vaak anders. Septoria is een veel voorkomende ziekte die vooral in het najaar flink toe kan slaan. Het ras Mambo bijvoorbeeld is vrij sterk tegen deze aantasting en wordt daarom ook veel in de biologische teelt gebruikt. De veredelaars van Bejo werken hard aan nieuwe rassen die een zeer hoog tolerantieniveau hebben, aldus Staaks. Hij verwacht dat hierover volgend jaar meer nieuws bekend wordt.