Prei gaat met zijn tijd mee. De groente past perfect in zowel traditionele maaltijden, en is ook populair als ingrediënt in het moderne menu. Daardoor veranderen ook de voorkeuren in de markt. Zeker als er sprake is van een ruim aanbod, is de verkoopbaarheid van het product net zo belangrijk als het aantal kilo’s per hectare.

Voor moderne consumenten is schachtlengte en diameter belangrijk, stelt gewasspecialist Maurice Deben. Veel consumenten leven in kleine huishoudens en gebruiken de groente heel divers; vaak in combinatie met verschillende andere ingrediënten. Vandaag een handvol in de soep, morgen een stengel in een wokschotel. Lange, dikke prei past lang niet altijd in dat consumptiepatroon; kleine porties zijn in.

Korte schacht

Supermarkten vragen vaak de maat tot 37 cm, ofwel ‘dwars in de kist’. In de zomer en vroege herfst, wanneer de groeiomstandigheden optimaal zijn, hebben veel rassen de neiging lang te worden. Deben: “Het ras Skater, bijvoorbeeld, levert misschien niet de meeste kilo’s, maar is wel heel geschikt om te telen als korte prei.”

Weinig bladbreuk

Ook rooibaarheid is een belangrijk aspect, omdat dit consequenties heeft voor de kwaliteit in de winkel. Vooral vroege prei is extra kwetsbaar voor beschadigingen in de klembandrooier. Een ras als Rally is met een leerachtig blad sterk tegen bladbreuk. Deben: “Rally is niet de donkerste prei, maar wel altijd goed te rooien en gemakkelijk te pellen.”

Houdbaarheid in handelskanaal

Voor de late teelt is de veldhoudbaarheid een belangrijk aspect, zeker als dat gepaard gaat met een stabiele kwaliteit in het handelskanaal. “We weten dat het ras Curling naast een goede veldhoudbaarheid ook een prima houdbaarheid laat zien in het handelskanaal. Dat is een grote plus voor verre bestemmingen. Prei die wordt verkocht in Scandinavië bijvoorbeeld is een dag of 5 à 6 langer onderweg dan het product voor de retail in Nederland of België”, zegt Deben.

“Marktgerichte telers focussen in hun schema niet te veel op één ras. Ze weten voor welke markt ze telen en zijn zich bewust van de eigenschappen die daarvoor belangrijk zijn.”

Voor moderne consumenten is schachtlengte en diameter belangrijk

Maurice Deben