Donderdag 12 oktober werd op locatie Vredepeel de landelijke PREIdag georganiseerd. De deelnemende bedrijven toonden buiten op het demoveld onder andere bemestingsproeven, sensortechnieken, precisie landbouw, rooi demonstraties en uiteraard rassenproeven. Het publiek vanuit diverse landen werd door Bejo op zowel het demoveld als binnen op de bedrijvenmarkt begroet door onze preispecialisten Emmelie van de Velde, Pascal Staaks en Maurice Deben.

Skater en Curling op de rassendemo

In de herfstrassenproef had Bejo de op 20 juni geplante Skater en Curling liggen. Voor Skater aan de late kant want Bejo adviseert Skater te planten tussen 15 april en 15 juni. De plantdatum is na vele proeven bewust naar voren gehaald. Skater maakt altijd een schacht die niet te lang is waardoor deze ook zeer geschikt is als korte prei met minimaal 5 centimeter blad erop. Zijn donkere bladkleur, korte overgang wit/groen maakt Skater een zeer aantrekkelijke kwaliteitsprei. De alom bekende Curling kwam ook hier weer naar voren met zijn kwaliteiten: makkelijk te pellen, sterk tegen rode schachtstrepen, bladbreuk en een uitstekende veldhoudbaarheid. Te planten vanaf 25 mei tot 10 juli. Samen met de vroege zomerprei Rally vormen deze rassen de hoofdrassen van Bejo.

Nieuwe Rasinfo Prei voor uw teeltschema 2018 up to date

Zowel op de geleide rondgang buiten als op de bedrijvenmarkt binnen gaven de teeltspecialisten van Bejo een voorschot voor het teeltschema van 2018. Rally heeft de laatste jaren perfect gepresteerd als vroege zomerprei. Deze kan geplant worden van 1 maart tot 15 mei. Rally maakt snel lengte, is sterk tegen trips en roest en is altijd te rooien zonder bladbreuk, wat natuurlijk ideaal is in de zomerteelt. Rally, Surfer en Curling zijn nu ook als biologisch geteeld zaad voor de biotelers beschikbaar. Dit en meer leest u allemaal terug in de nieuwe Rasinfo Prei 2018.

De PREIdag werd georganiseerd door team Vollegrond ZLTO/LLTB, Delphy, Wageningen University & Research en Praktijkonderzoek AGV Vredepeel.